Дали имате симптоми на грип за време на менструацијата? Еве за што станува збор!

Пред нас е многу неизвесна есен во која се бориме со две епидемии истовремено, грип и Корона вирус. Вирусни инфекции кои предизвикуваат грип може да варираат од благи нарушувања до сериозни закани по здравјето.

Грипот е предизвикан од вирус на грип кој го уништува респираторниот систем, а ова се едни од најчестите симптоми:

 • Назална конгестија
 • Кашлица
 • Воспалено грло
 • Треска
 • Пот
 • Главоболка
 • Мускулни болки
 • Замор

Дали знаевте дека има и многу случаи кога може да изгледате како да имате грип, но всушност го немате? Пневмонија, бронхитис, менопауза и анксиозно растројство се некои од состојбите што можат да предизвикаат симптоми слични на грип.

Менструација или грип?

Кај жени во репродуктивна возраст, менструацијата е една од најчестите причини за борба со она што на почетокот изгледа како грип. Бројни жени го доживеале овој период на грип за време на менструацијата, а понекогаш симптомите на грип се појавуваат само неколку дена пред самата менструација.

Но, грипот за време на менструацијата не е легитимен медицински термин или состојба – тоа е само упатување на симптомите со кои се среќаваат жените за време на менструацијата.

За жал, не е познат методот на лекување, бидејќи тоа не е респираторна инфекција предизвикана од напади на микроорганизми, така што навистина нема што да се излечи, освен некои симптоми. Покрај тоа, тоа е нешто што е слабо разбрано во медицинската заедница, а здравствените работници не секогаш ја признаваат оваа состојба.

Која е причината?

Претходно беше споменато дека експертите всушност не знаат многу за грипот за време на менструацијата, но тие силно веруваат дека хормоните кои варираат во женското тело за време на менструацијата се одговорни за тоа.

Хормоналната нерамнотежа се јавува кај жени во различни фази од животот, а тие денови од месецот се многу чест и периодичен пример.

За време на менструацијата, хормоните дивеат и затоа здравствените работници веруваат дека токму хормоните можат да бидат одговорни за грипот за време на менструацијата, за што се жалат многу жени.

Симптоми

Грипот за време на менструацијата се јавува пред или за време на менструацијата и има симптоми како обичен грип. Покрај вообичаеното, некои жени доживуваат и некои други симптоми:

 • Вртоглавица
 • Стомачни грчеви
 • Болка по целото тело
 • Дијареа
 • Затвор

Дали е рана бременост?

Бидејќи менструалниот грип понекогаш може да се појави само неколку дена пред жените да добијат менструација, понекогаш тие не можат да не се прашуваат дали се бремени, па трчаат во најблиската аптека за тест за бременост.

Вистина е дека некои многу рани симптоми на бременост се слични на оние поврзани со грип. Сепак, нема очигледна врска помеѓу менструалниот грип и бременоста, освен ако секако менструацијата не се одложи, велат експертите.

Третман

Менструалниот грип не е медицинска состојба предизвикана од микроби, затоа нема достапен третман за тоа.

Но, некои работи можат да помогнат во ублажување на одредени симптоми:

 • Одморете се
 • Добар сон
 • Намалете го стресот на минимум
 • Одржување на соодветна хидратација
 • Конзумирање здрава храна

Вие исто така може да земате преку шалтер лекови за разни специфични симптоми. На пример, можете да земете лекови против болки за да се справите со главоболка или болки во мускулите, а затоплувањето може да помогне во справувањето со грчевите.

Овие неколку мали промени во животниот стил претходно наведени можат да ги ублажат симптомите.

InterServer Web Hosting and VPS