Поранешниот косовски шеф за воено разузнавање е уапсен по налог на Хаг

Кабинетот на специјализираниот обвинител во Специјалниот суд во Хаг потврди дека поранешниот шеф на разузнавањето на Косовските безбедносни сили Салих Мустафа е првиот притворен.

„Според Законот за специјализирани комори и Канцеларијата на специјализираниот обвинител, полицијата во Кабинетот на специјализираниот обвинител има овластување и одговорност да ги извршува овластувањата дадени на косовските полицајци според законите на Косово. Законот за специјализирани комори и канцеларијата на специјализиран обвинител исто така предвидува лицето против кое е потврдено обвинение да биде приведено во согласност со потерница или потерница издадена од специјализираните комори“, се вели во соопштението.

Мустафа е дел од организацијата на Националното ослободително движење од 1988 година. Тој во 1993 беше уапсен од режимот на Слободан Милошевиќ во 1993 година и осуден на 5 години затвор за организирање вооружено востание.

Во август 1997 година, по завршувањето на затворската казна, Мустафа се занимава со организирање и распоредување на ОВК во регионот на Приштина, Обилиќ, Гњилан, Вити и Каменица. Исто така тој служеше како шеф на одделот за разузнавање на Заштитниот корпус на Косово, потоа како советник за разузнавање на премиерот Агим Чеку.

InterServer Web Hosting and VPS