За првпат во историјата на Црна Гора: Ѓукановиќ ја бојкотираше седницата на Парламентот

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, ја бојкотираше вчерашната конститутивна седница на Парламентот на Црна Гора.

Ова е прв пат по прогласувањето на независноста, но и во претходниот период претседателот на државата да ја бојкотира конститутивната седница.

Да потсетиме, Претседателот на Демократска Црна Гора, Алекса Бечиќ беше избран за претседател на Собранието, со што стана првиот опозициски функционер што ја презеде новата влада откако трите коалиции „За иднината на Црна Гора“, „Мирот е нашата нација“ и „Црно-бело“ освоија мнозинство поддршка на граѓаните на парламентарни избори.

Од вкупно 71 пратеник, 45 пратеници од тие три синдикати гласаа за Бечиќ, но и пратениците на Бошњачката партија и Ник Ѓељошај, носител на албанската изборна листа „Генци Ниманбегу-Ник Ѓељошај“.
Пратениците од Демократската партија на социјалистите, Социјалдемократите и Социјалдемократската партија беа воздржани, додека Андрија Поповиќ (Либерална партија) беше против.

Бечиќ беше предложен за време на паузата на седницата, по верификацијата на мандатот на пратениците.

Верификацијата на 81 мандати беше обележана со отсуство на Ѓукановиќ, додека присуствуваа народниот правобранител Синиша Бјековиќ, врховниот државен обвинител Ивица Станковиќ, претседател на Врховниот суд Весна Меденица и претседател на Уставниот суд Десанка Лопичиќ.

InterServer Web Hosting and VPS