Volkswagen очекува да ја надмине Tesla – ќе произведе повеќе електромобили

Компанијата Vоlkѕwаgеn АG e во состојба да ја помине Теѕlа Іnс., како во однос на бројот на произведени електрични автомобили, така и во однос на развојот на софтвер. Тоа го објави во интервјуто за Wеlt аm Ѕоnntаg членот на надзорниот совет на компанијата од Германија и претседател на работничкиот совет во неа, Бернд Остерлох.

„Ако Tesla создаде три фабрики во кои можат да бидат произведени 300.000 до 500.000 автомобили, тогаш зборуваме за бројка меѓу 900.000 и 1,5 милиони примероци. Сакаме да го достигнеме ова до 2023 година, веројатно и порано“, вели Остерлох.

Според него модулната матрична платформа на VW со електричен погон на автомобилскиот производител му дава „огромна“ предност, со оглед на тоа што на неа може да се изгради секое превозно средство од секој бренд.

Остерлох исто така очекуа инженерската работна група „Артемида“ под раководство на директорот на Аudi, Маркус Дусман, да се запознае со технолошкиот напредок на Tels.

InterServer Web Hosting and VPS