Германија ги објави новите правила за влез во државата

Од денеска се менуваат правилата за тестирање на лицата што се враќаат во Германија. За време на сезоната на одмори Германија воведе тестирање на аеродромите, железничките станици и автопатите со цел да спречи увоз на коронавирус во земјата.

Додека повратниците од таканаречените земји со висок ризик – вклучувајќи го и Западен Балкан, како и над 130 други земји или региони во светот – треба да бидат тестирани при влез или да поминат 14 дена во карантин, повратниците од земјите што не се сметаат за ризични досега можеа да се тестираат доброволно и бесплатно.

Од денес повратниците од земјите што не се изложени на ризик повеќе нема да бидат тестирани кога ќе посакаат, туку само ако поради симптоми и сомневање на коронавирус.

Во последните недели германските лаборатории работат речиси до границата на можностите – се прават речиси 1,1 милион теста неделно. Критичарите го обвинија Министерството за здравство дека ваквото обемно тестирање чини многу работа и пари и дека е подобро да се тестира насочено.

Сè уште не е потврдено, но има голема можност тестирањето на повратниците од ризичните земји на влезот во земјата да биде укинато од почетокот на октомври. Тогаш тие ќе мора да бидат во самоизолација во домот цели 14 дена или најмалку пет дена по што би биле тестирани самостојно, и кога ќе имаат негативен резултат, ќе бидат ослободени од карантин.

InterServer Web Hosting and VPS