Банкарскиот систем стабилен и сигурен, „Еуростандард“ изолиран случај

Банкарскиот систем останува стабилен и сигурен. Укинувањето на дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка“ АД Скопје е изолиран случај, којшто нема влијание врз другите банки во системот, порачаа вчера од Народна банка.

Оттаму апелираат, одлуките на Народна банка да не се ставаат во политички контексти.

– Народната банка е институција со уставно и законски гарантирана самостојност и независност, којашто при остварување на своите законски утврдени цели и задачи се води исклучиво од законите, притоа штитејќи го интересот на граѓаните, се вели во соопштението од Кабинетот на гувернерката на Народната банка.

InterServer Web Hosting and VPS