Општината во Црна Гора која е отпорна на епидемијата: Сите што живееме овде сме здрави

Шавник е сè уште единствената општина во Црна Гора без случај на коронавирус, затоа што од 17-ти март, кога беа регистрирани првите заразени во таа земја, никој од приближно 2.0000-те жители на ова место не бил заболен.

Жителите на Шавник велат дека тоа е затоа што тие се здрави луѓе и затоа што ги почитуваат мерките.

„Нема многу луѓе, не се дружиме многу. Досега добро работевме. Инаку, никогаш не се памети дека имавме посилна епидемија. Ние сме здрави, здраво јадеме, имаме здрава природа, реки, сè тука е убаво. Нема страв од вирусот, сигурно немаме вирус“, велат мештаните.

Поволната епидемиолошка состојба е особено пријатна за единствениот лекар во Шавник, Сања Бушај, која се надева дека ќе остане така до крајот на борбата против новиот вирус, пишува црногорски „Вијести“.

Таа вели дека жителите на Шавник се претежно здрави, но и дека ги почитуваат пропишаните мерки.

„Инаку, тие се отпорни. Немаме нешто многу вообичаени респираторни проблеми. Веројатно тоа е самата еластичност, начинот на живот, работата и потоа самата дисциплина. Тие го намалија бројот на контакти, ги почитуваат мерките за далечина, спроведуваат лична хигиена и помалку се дружат. Мислам дека сето тоа придонесе“, изјавила Бушај.

Пет лица кои дошле од Србија во моментов се под мерки за самоизолација во Шавник, и сите е добро, без симптоми. Д-р Бушај вели дека тие исто така ги почитуваат мерките и редовно контактираат со неа.

InterServer Web Hosting and VPS