Преку петиција родители бараат наставата да се одвива онлајн

Скопје, 11 авг – Со онлајн петиција, на која веќе се потпишани над 2000 граѓани, се бара новата учебна година да се одвива преку настава од далечина. Група родители вчера упатија и официјално барање до институциите да донесат одлука наставата да се одвива онлајн за сите ученици.

Посебен фокус, според овие родители се децата од прво до петто одделение, имајќи ја како што велат, во предвид возраста и неможноста за самостојно почитување на здравствените протоколи.

„Единствено со онлајн настава ќе се заштитат децата, наставниците, родителите и нивните блиски, вработените, ризичните групи и целата популација. Моделот што имавме можност да го видиме, а вклучува 2 часа дневен физички престој во училиште, под маски и физичка дистанца, сменска настава, скратена програма и зимски распуст од 180 денови, е модел кој нема да обезбеди здрава средина за развој, социјализација и едукација и не го поништува ризикот од заразување и изложување на ризик на целокупното население. Со предложениот модел за физичко присуство, дополнително се комлицираат обврските на родителите, а доколку во целиот тој процес бидат вклучени бабите и дедовците (што се чини неминовно), доколку родителите се на работа, се ризикува животот на најранливата категорија граѓани“, стои во петицијата.

Покрај ова, во вчерашното барање тие побараа и понатаму да биде дадена можноста еден од родителите на децата до 10-годишна возраст, да биде ослободен од работа или да има скратено работно време.

„Децата до оваа возраст не можат самостојно да престојуваат дома, особено кога можноста за целодневна настава е исклучена. Потребата од родител постои и во понудениот модел со скратена настава и сменско работење. Бараме, односно предложуваме како платформа за изведба на онлајн учењето да биде избрана Microsoft teams или друга соодветна алатка“, се вели во барањето на родителите.

InterServer Web Hosting and VPS