Пакети со кинески семиња стигаат во Европа, Полска ги прогласи за биотероризам

Полската полиција побара од граѓаните да ги информираат органите на редот ако евентуално добијат сомнителни пакети со семиња од Кина, а не ги порачале.

Пакети со семиња првично пристигнаа на адреса на американските граѓани, а потоа и во Европа и во Полска.Експертите предупредуваат дека таквите семиња не можат да се посеат.

– Семињата се од непознато потекло и што е најважно, се со непознат фитосанитарен статус и можат да бидат извор на нови штетници, опасни за растенија кои сè уште ги нема во земјата и во Европска Унија. Таквите организми како габи, бактерии, вируси и слично претставуваат потенцијална закана за растенијата во околината. Под поволни услови за развој и отсуство на природни непријатели и ограничувачки фактори, тие можат да се шират, предизвикувајќи економски и еколошки загуби, оценуваат експертите.

Агниешка Сагајдак од полскиот Државен инспектор за заштита на растенијата и семињата истакна дека при негативен развој тоа би можело да се смета за биотероризам.

– Ако плевелот или болестите се вкоренат, тоа може да доведе до големи загуби, и тогаш тоа може да се смета за биотероризам, посочи Сагајдак.

InterServer Web Hosting and VPS