Научниците тврдат: Тие што прележале Корона не се повеќе заразни!

Оние кои заболеле од вирусот на корона не треба да се изолираат доколку, по некое време, ковидот повторно се заразат, тврдат група вирусолози.

Неодамнешниот панел на SAGE (Научна советодавна група за вонредни состојби) укажува на доказите на најдобрите вирусолози кои покажуваат дека пациентите кои некогаш имале корона вирус не можат да бидат повторно заразени доколку се реинфицираат во рок од неколку месеци.

Иако научниците сè уште не знаат со сигурност дали оние што закрепнале може повторно да се заразат, вирусолозите велат дека има се поголем доказ дека со развојот на антитела има „помали шанси повторно да бидат заразни“ дури и ако повторно се тестираат позитивно.

  • Тестирањето на PCR е многу чувствително и може да открие присуство на вирус долго откако индивидуа престанала да биде заразна – наведува САГА, додавајќи дека многумина веќе не се заразни дури и по првата инфекција, дури и кога вирусот е во крвта со недели по борбата со ковид.
InterServer Web Hosting and VPS