Овие симптоми не смеете да ги игнорирате. Први знаци дека во телото се формира тромб кој може да биде смртоносен!

Згрутчување на крвта може да биде исклучително опасно по живот, се шири од крвотокот низ целото тело и може да ги нападне срцето, мозокот и другите органи и да доведе до фатален исход. Кога згрутчување на крвта ги затнува артериите, мозокот, срцето и белите дробови престануваат да примаат кислород, што резултира во прекин или мозочен удар. Иако повеќето случаи можат да се спречат, згрутчување на крвта (тромб) е сериозен проблем на јавното здравство што убива стотици илјади возрасни секоја година. Овие симптоми се знак дека е време да се јавите на лекар:

Кога се формира тромб во рацете и нозете, длабоко под кожата, се нарекува длабока венска тромбоза. Ова е опасно затоа што тромбот може да патува од срцето до белите дробови. Длабока венска тромбоза може да се појави ако не сте се движеле долго време.

Што е тромб и како да спречите негово појавување? - Panacea.mk


Овие симптоми се аларм:

Оток: ова може да се случи на истото место каде што се развива тромб или на целата нога или рака.

Промена на бојата: Може да забележите дека рацете или нозете се црвени или сини.

Болка: Бидејќи состојбата се влошува, ќе почувствувате поголема болка. Сензацијата може да варира од досадна болка до интензивна болка.

Тешко дишење: Ако тоа се случи, тоа може да значи дека згрутчувањето се преселило од раката или ногата на вашите бели дробови. Може да се појави и силна кашлица или крв при кашлање.

Грчеви во долниот дел на нозете: Ова чувство се јавува ако има тромб во ногата.

InterServer Web Hosting and VPS