Вучиќ: Не знам ништо за конечен договор за Косово

Суштината на политиката на Србија е да се зачува мирот и стабилноста за нашите граѓани и целиот регион, рече претседателот наземјата Александар Вучиќ во обраќањето пред граѓаните од српското претседателство.

„Во согласност со тоа, прифативме суштински да учествуваме во дијалогот спонзориран од ЕУ за односите со Приштина, за тоа како би можеле да ги решиме вековните проблеми што ги имаме, во најдобар интерес на Србите и Албанците. Затоа нашата делегација денес е апсолутно подготвена за разговори за сите економски прашања, внатрешно раселени лица и исчезнати лица. Тие ќе бидат подготвени да ги отворат нашите архиви, барајќи од ОВК да ги отвори своите архиви, затоа што веруваме дека е важно семејствата на исчезнатите да добијат правда и да знаат каде се нивните деца, родители и браќа, рече тој.

За нас е важно внатрешно раселените лица да се вратат во своите домови, додаде Вучиќ.

„Што се однесува до Косово, пред нас не се едноставни денови. Ќе треба многу енергија да се обидете да ја задржите позицијата на сигурен партнер и да се обидете да постигнете компромис. Јас бев изненаден од изјавата на Авдулах Хоти, кој рече дека е напишан конечен договор во Брисел, што никој во Брисел не го негираше. Ние не знаеме ништо за тоа, сакаме да преговараме за темите што се на маса, но и да видиме кога ќе се исполни она што е потпишано во 2013 година, односно СЗО. Не ми е гајле што е во согласност со Уставот на Косово. Ние сме присутни во Брисел со добра волја, сакаме сериозни разговори, но ако некој мисли дека ќе бидеме торба за удирање – тогаш мислам дека тоа е погрешен начин“, рече Вучиќ.

„Што се однесува до економијата, ние го сметаме за најважен дел од разговорот и сакаме да најдеме начин за слободен проток на стоки, услуги и капитал. Тоа е во најголем интерес на Србија, но и на Албанците. Заклучоците на Атлантскиот совет од вчера, кои беа направени на исклучително добар начин, претставуваат основа на политиката во регионот“, рече Претседателот и ја истакна слободата на проток на стоки и услуги, директни инвестиции и спроведување на договори со ЕУ.

InterServer Web Hosting and VPS