Прва дигитална валута издадена од централна банка

Банката на Литванија (LCB) издаде сопствена дигитална колекционерска монета LBCOIN. Врз основа на најнапредните ИТ решенија, ова не се само првите дигитални пари издадени од централната банка во еврозоната, туку и во целиот свет, објави ЛЦБ.

LBCOIN е посветен на Литванскиот акт за независност од 1918 година и неговите дваесет потписници.

Банката на Литванија (LCB) издаде сопствена дигитална колекционерска монета LBCOIN. Врз основа на најнапредните ИТ решенија, ова не се само првите дигитални пари издадени од централната банка во еврозоната, туку и во целиот свет, објави ЛЦБ.

LBCOIN е посветен на Литванскиот акт за независност од 1918 година и неговите дваесет потписници.

– Дигиталните пари се извонреден приказ на она што го постигнавме за само неколку години по нашата стратешка одлука да тргнеме на цврст пат кон финансиски и платежни иновации. Таа служи како мост што ги поврзува класичната нумизматика и финансиските технологии што се развиваат брзо. Не се сомневам дека LBCOIN ќе ја зајакне улогата на Литванија како регионален финтек центар, вели Витас Василијаускас, претседател на Управниот одбор на Банката на Литванија, во соопштението за печатот.

InterServer Web Hosting and VPS