Недостаток на овој минерал доведува до депресија и мачнини, а највеќе го има во јаткастите плодови

Важно е да конзумирате намирници кои во составот има јаткасти плодови во големи количини.

Без магнезиум не можеме на функционираме нормално, бидејќи е поврзан со стотици хемиски процеси во нашето тело.

Тој е минерал чиј недостаток е тешко клинички да го дијагностицираме, поради што често предизвикува и “невидливи симптоми”.

Недостатокот на магнезиум ја намалува потребната енергија за оздравување на мускулите, освен грчеви може да предизвика појава на мачнини, повраќање и вртоглавица.

Тој е поврзан со функцијата на невротрнсмистерите во мозокот кој влијае на памтењето, размислувањето и емоциите.

Доколку сте премногу тажни и емотивни, голема е веројатноста дека ви недостига овој минерал.

Освен тоа, истажувањата покажале дека личноста која пати од мигрена има ниска концентрација на магнезиум.

Се претпоставува дека овој недостаток на минерал ја нарушува функцијата на серотинските рецептори, што го зголемува воспалението на телото.

Поради тоа треба да се јаде храна богата со магнезиум во кои спаѓаат јаткастите плодови, зелениот зеленчук, банани, јагоди, капини, цена чоколада…  

InterServer Web Hosting and VPS