Експертите тврдат: Ова е најдобро време во денот за кафе, и НЕ е утрото!

Секогаш има различни мислења за кафето, што не изненадува, бидејќи сите ние имаме различни навики. Сепак, изненадувачки, експертите се согласуваат за една работа: првото утринско кафе што го пиеме веднаш по будењето не е најдобро за нашето тело.

„Повеќето луѓе сакаат доза на кофеин веднаш наутро веднаш штом ќе ги отворат очите. Сепак, некои истражувања покажуваат дека е подобро да почекате три или четири часа по будењето, и само тогаш да пиете кафе, бидејќи нивото на кортизол е ниско во тој дел од денот и енергетската сопственост на кофеинот доаѓа до целосен израз “, наведува д-р Шери Рос. Сепак, експертите ве советуваат да следите уште неколку правила, да не пиете кафе после 17 часот и да го избегнувате најмалку шест часа пред спиење.

Што се однесува до количината – некои велат дека 200 милилитри или две чаши се доволни за еден ден, додека други тврдат дека четири или пет чаши нема да имаат негативни ефекти.

InterServer Web Hosting and VPS