Повеќе од 50 отсто од заразените со коронавирус во Русија не покажуваат никакви симптоми

epa08368897 Ambulance doctors take an elderly woman from a bus stop to a hospital in central Moscow, Russia, 17 April 2020. Russian President Vladimir Putin extended the current nationwide lockdown with stay-at-home orders until the end of April in a bid to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Повеќе од 50 проценти од руските граѓани заразени со коронавирусот не покажуваат никакви симптоми, изјави Ана Попова, раководител на руската Федерална служба за мониторинг на правата на потрошувачите и благосостојба на човекот.

-Доколку зборуваме за асимптоматски пациенти, понекогаш и до 60 проценти се такви, но во целина, статистиката зборува за 50 проценти од откриените заразени, кажа Попова во телевизиско интервју.

Таа додаде дека ова е многу добар показател за земјата, бидејќи тоа значи активно откривање на случаите.

InterServer Web Hosting and VPS