Германија загрижена дека протестите против мерките за изолација може да доведат до радикализација

Во текот на викендот во градовите низ цела Германија се одржаа протести против ограничувањата во движењето наметнати од владата поради коронавирусот, пренесува „Локал“.

Некои се загрижени за дестабилизирачкиот ефект што ќе го имаат протестите врз напорите на земјата да ја намали стапката на зараза со коронавирус додека други се загрижени оти протестите може да поттикнат радикализација.

Во текот на викендот протести беа организирани во Берлин, Франкфурт, Дортмунд и во неколку други германски градови. Околу 10.000 луѓе присуствуваа на митингот во Штутгарт, а околу 3.000 присуствуваа на демонстрациите во Минхен.

И покрај натамошните релаксирања на ограничувањата во средата, демонстрантите повикаа на понатамошно опуштање на мерките, тврдејќи дека нивните слободи се намалени.

Иако протестите јасно го надминаа лимитот на луѓе што е дозволено да присуствуваат на јавни собири – помеѓу 50 и 80 во зависност од државата – и многумина не ги почитуваа барањата за социјално дистанцирање и хигиена, полицијата им дозволи да продолжат бидејќи демонстрантите во голема мера беа мирни.

Во Турингија, премиерот Томас Кемерих од Слободни демократи (ФДП) присуствуваше на митинг и не носеше маска.

Властите се загрижени за десничарските екстремисти и теоретичарите на заговор кои се мешаат со демонстрантите во некои области. Во саботата, група десничарски екстремисти ги нападнаа новинарите на протестот во Дортмунд. Лидерот на Социјалдемократската партија (СПД), Саскија Есен, рече дека радикализацијата на протестите може да биде закана за демократијата.

„Гледањето настрана молчењето нема да помогне. Мораме да се исправиме и да ја докажеме нашата посветеност кон демократијата “.

Генералниот секретар на ЦДУ, Пол Зиемјк, се согласи, велејќи дека не смееат да дозволат екстремистите да ја користат кризата со коронавирусот како платформа за нивната антидемократска пропаганда.

„Иако сериозно ја сфаќаме загриженоста на граѓаните, преземаме акција против оние кои сега ја поттикнуваат загриженоста на граѓаните со теории на заговор и шират лажни вести,“ рече тој.

Загриженоста е зголемена со вестите дека стапката на зараза во Германија може повторно да се зголемува.

InterServer Web Hosting and VPS