Исус во Рио облечен во лекарска униформа

Искупителот во Рио де Жанеиро, Бразил, на католичкиот Велигден беше виртуелно „облечен“ во лекарска облека. Градот на тој начин им заблагодари на болничарите од цел свет, за сѐ она што го прават во борбата против коронавирусот.

Станува збор за познатата статуа на планината Корковадо над Рио. Таа го доби својот нов изглед благодарение на специјално осветлување. Организаторите притоа, зборот „Благодарам” го испишаа на неколку јазика – домашниот португалски, на шпански, англиски, германски, италијански, кинески, француски, арапски и руски јазик.

epa08359860 Christ the Redeemer statue is illuminated with the projection of a health worker image during a religious ceremony to celebrate Easter Sunday, on Mount Corcovado, Rio de Janeiro, Brazil, 12 April 2020. EPA-EFE/Antonio Lacerda

Освен тоа, статуата беше осветлена во боите на знамињата на државите што се најпогодени од коронавирусот – САД, Шпанија, Италија и Кина, како и самиот Бразил.

epa08359859 Christ the Redeemer statue is illuminated in a Spanish flag during a religious ceremony to celebrate Easter Sunday, on Mount Corcovado, Rio de Janeiro, Brazil, 12 April 2020. EPA-EFE/Antonio Lacerda

– Ова е послание за надеж во овој тежок период на пандемија, изјави надбискупот на Рио де Жанеиро, кардиналот Орани Жуан Темпеста.

InterServer Web Hosting and VPS