Лекарите во Босна масовно земаат боледување во екот на епидемијата

Стотици лекари и други медицински работници во Босна и Херцеговина се на боледување во екот на епидемијата на корона вирусот, од која се инфицирани повеќе од илјада луѓе до понеделникот и починаа 39 лица, пишува Независен.

Досега се заразени 1.018 лица со корона вирус, со епидемии во Бања Лука (257), Читлук (81), Мостар (55) и Широки Брег (48). Во Сараево, инфекцијата е потврдена кај 35 лица.

Сепак, факт е дека дури 700 лекари и друг медицински персонал се болни во срцето на епидемијата. Се сомнева дека многу од нив сакале да го избегнат ризикот од зараза на работното место.

Директорката на Клиничкиот центар во Сараево, Себија Изетбеговиќ, предупредува дека станува збор за многу сериозен проблем што се заканува за сериозен колапс на здравствениот систем.

„Секогаш имаме проблем со лажна болест и тврдам дека дури и во овие тешки моменти две третини од медицинските работници неоправдано отсуствуваат од работа“, изјави Изетбеговиќ за „Дневни аваз“.

InterServer Web Hosting and VPS