Македонското знаме се развиори пред седиштето на НАТО

На свечена церемонија пред седиштето на НАТО во Брисел денеска беше развиорено македонското знаме кога земјата и официјално стана 30. членка на алијансата.

Церемонијата, поради коронавирусот, мина без медиуми и присуство на делегации, но преку видеоврска се следеше во Владата, каде што присуствуваа сите министри, на чело со премиерот Оливер Спасовски.

Линковско обраќање имаше и генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг.

„30 знамиња ќе се веат пред НАТО. Ова е историски момент за Северна Македонија и доаѓа по години посветеност и заложба за реформите. Приклучувањето на алијансата е важно за Северна Македонија, за стабилноста на западниот Балкан и за меѓународниот мир и безбедност. Во времиња како ова пријателите и сојузниците се најважни, а Северна Македонија ги има најдобрите пријатели и сојузници“, рече Столтенберг.

InterServer Web Hosting and VPS