Резултати од истражување: Недостигот на овој витамин го зголемува ризикот од појава на коронавирус!

Спроведеното истражување дошло до нови заклучоци

Заштитата на имунолошкиот систе е од исклучителна важност овој период. Силниот имунитет го чува телото од вируси и бактерии и е клуч за спречување на сите заболувања.

Најважен е изборот на здрав начин на живот, како и земањето суплементи по потреба. Кога станува збор за суплементи, витаминот Д е неопходен за да се одржи телото здраво, но и за да може да се избори со респираторна инфекција во случај на инфекција со коронавирус.

Витаминот Д ги засилува ефектите на моноцитите и макрофагите во борбата против патогените, а тие исто така се важен дел од обраната на имунитетот и помагаат во намалувањето на воспаленијата.

Особено за време на постудените денови, кога нема многу сончеви зраци, многу луѓе се соочуваат со недостиг на овој витамин.

Истражувањата покажале дека тој може да помогне и во заштитата на дишните патишта.

Недостигот на витамин Д може да влијае врз имунолошкиот систем, бидејќи го зајакнува вродениот имунитет така што го регулира лачењето на антимикробни пептиди, кои ја засилуваат одбраната на телото.

„Неодамнешната мета-анализа покажала дека витаминот Д има смирувачки ефект на инфекции на респираторниот тракт“, велат од Светската здравствена организација.

Се проценува дека дополнувањето на исхраната со витаминот Д би го намалило бројот на заразени случаи.

Во истражувањето е наведено:

„Се чини дека витаминот Д е способен да ги инхибира белодробните воспалителни реакции, истовремено подобрувајќи ги вродените одбранбени механизми против респираторните патогени.“

InterServer Web Hosting and VPS