Кога се враќате дома од град или од работа: Еве што морате да направите да не го пренесете вирусот

Добрата хигиена може да нè спаси. Еве како да се заштитите! Во ерата на пандемијата сите ни кажуваат дека хигиената е единствената работа што може да нè сочува од оваа растечка опасност. Ако сте биле надвор; во град: продавница, аптека,на работа или во јавен превоз, ви препорачуваме да го направите следново:

На јавни места, не заборавајте да носите хируршки нараквици и маска. Во отсуство на истото, облечете ги зимските нараквици и ставете марама над носот и устата. Избегнувајте контакти (ракување, гушкање) и потпирање на која било површина. Избегнувајте да седите во градскиот превоз. Кога ќе се вратите дома:

Собујте се пред вратата; Извадете ги ракавиците, ако се носат (ракавиците за еднократна употреба се фрлаат во корпа и зимските нараквици мора да се мијат во машината за перење на 60 степени Целзиусови). Отстранете ја маската (шамијатсе пере во машина) Соблечете ја облеката и се ставете, освен вашата јакна, во машина за перење.

Измијте ги рацете темелно. Користете крпи за хартија за да се избришете или пешкир што е само ваш, а кој ќе го менувате секој ден. Чевлите испрскајте ги со асепсол и оставете пред вратата (можете да наполните плитко корито со млака вода и средство за дезинфекција, за во него да ги измијте ги чизмите, патиките, чевлите… Дезинфицирајте ги вратите, бравите, светлата, ѕвончињата, итн.

InterServer Web Hosting and VPS