Вонредна состојба во Словенија : Војската гради полска болница во Љубљана

Словенечката влада и кризниот штаб ноќеска усвоија нови мерки за спречување на епидемијата на коронавирус, вклучително и затворање на продавниците и прекин на јавниот сообраќај.

Од полноќ, јавниот патнички превоз, автобусите и железницата ќе бидат привремено запрени, ќе се воведат контроли за спроведување на превентивни мерки во продавниците и ќе биде забранета работата на локалите.

,,Многумина сè уште не се свесни дека повеќето можат да дадат свој придонес за да го намалат ширењето на инфекцијата, рече министерот за здравство Томаж Гантар, додавајќи дека се потребни нови ригорозни мерки затоа што луѓето не ги следеле упатствата за намалување на социјалните контакти или сведување на минимум, односно самоизолација, продажните места беа „полни“ деновиве, и такви беа продавниците.

„Вирусот нè напаѓа со недели и ако во овој конфликт размислуваме да го поразиме со што е можно помала штета и колатерални жртви, тогаш мора да започнеме да размислуваме поинаку. Продавниците се затворени, нема веќе дружење, државата ќе се погрижи да не мора да се загрозиме себеси и другите. “, изјави за медиумите новоназначениот портпарол на кризниот штаб и на владата, Јелко Кацин, додавајќи дека сега се потребни„ радикални “мерки.

Кацин беше владин портпарол во времето на добивањето на независност на Словенија и конфликтот со тогашната ЈНА.

Од понеделник, градинките, училиштата и факултетите се затворени најмалку на две недели според одлуката донесена претходно.

„Ние сме близу до сценарио што го гледаме во соседна Италија“, рече Гантар на седницата на владата и кризниот штаб, додавајќи дека во моментов Словенија има поголем проблем со локално ширење на инфекција во земјата отколку донесување коронавирус од странство, како што беше првично случајот.

Армијата ќе изгради полска болница во касарната во Љубљана и ќе обезбеди дополнителни средства за изолација на пациентите.

Според официјалните податоци, во Словенија има 181 заразено лице, но словенечките инфектолози веруваат дека бројот на заразени лица е многу пати поголем.

Бројот на потврдени случаи нагло се зголеми во последните неколку дена и двојно се зголемува на секои два дена, така што веруваат дека следните денови и недели ќе бидат клучни за спречување на епидемијата.

Властите најавија дека во иднина ќе ги објавуваат податоците за тестот преку онлајн прес-конференции.

InterServer Web Hosting and VPS