Кој не плаќа алиментација нема да добие пасош во БиХ

Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за патни исправи на БиХ, со кој се предвидува дека лицата кои не платиле алиментација не може да добијат пасош на БиХ и дека на такви лица може да им се одземе веќе издадениот пасош, денес е во собраниска процедура.

Со предложените измени и дополнувања на Законот значително се заострува третманот на лицата кои ги избегнуваат обврските кон своите деца, бидејќи издавање пасоши нема да биде можно ако сите тие обврски не се исполнети, а во такви ситуации ќе биде задолжително и одземање на веќе издаден пасош.

InterServer Web Hosting and VPS