Индија воведе необична казна за нетрпеливи возачи

Иако напнатоста на возачите кои не престануваат да трубат со автомобилите во сообраќајниот метеж е дел од секојдневниот живот на улиците на метрополата, градоначалниците на индиската престолнина решија да ја прекинат оваа бучава со наметнување необична казна.

Гужвите во сообраќајот за време на попладневниот сообраќаен метеж се штетни за менталното здравје на луѓето што се враќаат дома после напорна работа.

Индија стана поголем пазар за паметни телефони од САД
Долгите колони на автомобили на раскрсниците се причина за огромна нервоза, а многу возачи, во моментите на очај посегнуваат по трубата, иако тие знаат дека сирената нема да помогне многу.

Недостаток на трпеливост во комбинација со ужасна бучава доведува до агонија, па многумина се откажуваат од возењето автомобил за време на најпрометниот час.

Се помал број на возачи во Мумбаи ја користат сирената поради новата метода за сузбивање на какофонијата. Полицијата започна да инсталира уреди на семафори кои мерат количество на бучава. Возачите се принудени да чекаат трпеливо и без негодувања да чекаат пред семафорите. Ако користат сирена, уредот го ресетира семафорот и го враќа времето потребно за да се вклучи зеленото светло.

Поточно, полицијата во Мумбаи сака да ги намали тензиите и вознемиреноста на возачот додека возите по прометните градски патишта.

Тоа е пробна програма наречена „Сигнал за казна“.

Интересни факти за Индија кои сигурно не сте ги знаеле
Светлосната сигнализација е поврзана со звучни уреди што мерат бучава. Ако е поголема од 85 децибели, нестрпливите возачи ќе чекаат пред семафорите за цела вечност.

Иако на улиците во Мумбаи беа објавени предупредувачки знаци, голем број на возачи не ги забележаа.

Овој систем е единствениот начин да се спречи огромниот сообраќаен метеж во главниот град на Индија поради големиот број автомобили, камиони, автобуси, мотори…

На муслиманите во Индија им се забранува „моменталниот развод“
Полицијата ги направи првите снимки од системот за потиснување на бучава.

Тие веднаш станаа вирални на социјалните мрежи. Постои збунетост на лицата на лутите возачи кога сфаќаат дека треба да почекаат уште една минута на семафорот заради лошото однесување.

InterServer Web Hosting and VPS