403 Косовци заминале на боишта во Сирија и во Ирак, се вратиле 242

Вкупно 403 граѓани на Косово заминале во воените зони кои беа под контрола на терористичката Исламска држава (ИД) во Сирија и во Ирак во периодот од 2012 до 2018 година, тврди косовскиот Центар за безбедносни студии (КЦБС) во извештајот насловен „Анализа на одговорноста на Косово кон повратниците од воените зони во Сирија и Ирак“.

Како што јави дописникот на МИА од Приштина, на денешната трибина на која беше презентирана анализата, било кажано дека од 2012-та досега, од воените зони се вратиле 242 Косовци, од кои 110, повеќето жени и деца, во април минатата година.

Според КЦБС, на Владата на Косово ѝ недостасуваат кохерентни политики и има сериозни пропусти во координирањето и вклучувањето на граѓанското општество во процесот на реинтеграција на повратниците.

– Неопходно е да се воспостави кохерентен и организиран пристап за поддршка на нивната рехабилитација и реинтеграција – се вели во извештајот.

InterServer Web Hosting and VPS