Тамара Тодевска водителка на MAC: „Очекуваме спектакл, ја славиме музиката и различноста“

Долго очекуваниот MAC 2020 во Штарк арената се ближи, а атмосферата на регионалното доделување на музичките признанија на 27 јануари да биде на највисоко ниво, ќе се погрижат најпрепознатливите ТВ-лица од регионот.

Живиот пренос на MAC килимот почнува во 19:30, а по него ќе прошетаат повеќе од 400 познати лица од шест земји учеснички: Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Црна Гора и Словенија. За возбудувањето пред најголемата регионална манифестација и очекувањата, како и за свечените тоалети, со нив на црвениот килим ќе разговараат водителите Николина Пишек, Бошко Јаковлевиќ и Тамара Пауновиќ.

„MAC е единствено признание кое, освен што го покрива целиот регион, го носи искрениот вкус на публиката, без плеткање на професионалците или критичарите. Искрената лакмусова хартија на она што го сака публиката без какви било филтери“, вели Николина Пишек и додава: „Доза на омилените изведувачи во гламурозно издание пред очите на оние кои едвај чекаат да ги видат. И уште сето на едно место!“

Бошко Јаковлевиќ беше на црвениот килим и на претходниот MAC.

„Минатата година, исто така, бев и имав можност да присуствувам на настан кој продукциски е сработен по светски стандарди. Јас генерално ја сакам музиката, а MAC е единствена можност таму да сретнам неверојатни луѓе од тоа поле на уметноста“, вели Бошко.

Преносот на манифестацијата почнува во 21 часот, а домаќини на вечерта во Арена ќе бидат Галеб Никачевиќ, Ана Радишиќ и Тамара Тодевска.

Шармантната водителка на ТВ РТЛ од Хрватска Ана Радишиќ вели дека многу се радува на годинешниот MAC:

„Секому кој следи и создава музика му е чест да биде дел од овој музичко-продукциски телевизиски спектакл. Одлично е што на едно место ќе го имаме собрано целиот музички регион и сите најголеми музички ѕвезди, од сите жанрови! Минатата година бев одушевена од сето што таму го видов и доживеав, а и наградата која стигна во рацете на организацијата е доказ за големината на манифестацијата. Импонира и чест ми е да се дели сцената со сите тие имиња. Возбудена сум и среќна! Ветувам дека ќе им бидам вистински домаќин на сите во Штарк арената, но и пред малите екрани пред милионската публика.“

Со неа на бината силите ќе ги здружат и Тамара Тодевска и Галеб Никачевиќ.

„Алтернативната уметност за да биде алтернативна, таа мора да биде во однос на нешто. Според правилото, тоа би бил меинстримот. Популарната уметност ги поставува основните рамки, но сигурно тргаме кон остварување на стабилен пазар на популарна култура и се оддалечуваме од нормативниот дискурс во кој луѓето ги делиме на оние кои го слушаат ова или она што е истовремено и чекор поблиску до остварување на култура на дијалог која е предуслов за прогресивна заедница“, вели Галеб и додава: „Овие промени, се разбира, не се случуваат одеднаш. Тие се постепени и навидум незабележливи, но фактот дека денес може да се организира еден ваков спектакл во кој се наоѓаат сите слоеви на културниот хабитус на едно место е доказ за овој напредок, кој пред десет, петнаесет или дваесет години, едноставно, не беше возможен.“

Тамара Тодевска вели дека е мошне среќна што ќе биде дел од MAC: „Тоа е ноќ во која ја славиме музиката, различноста и што е најважно – неверојатниот талент на нашите регионални музички уметници.“

Гледачите од Србија ќе можат да ја следат манифестацијата на програмата на ТВ Пинк, во Хрватска на ТВ РТЛ, емитер во Црна Гора е РТЦГ, во Северна Македонија Канал 5, во Босна и Херцеговина РТРС и ФТВ, а во Словенија ТВ3.

InterServer Web Hosting and VPS