Книга: „Армада“ – за бразилското општество и обичаи

Во романот „Армада“ на Жоао Жилберто Нол, главниот лик талка во главниот град на една измислена држава од Латинска Америка.

Се подразбира дека земјата е пародија на Бразил, нејзиното општество и обичаи. Ликот шета во различни делови на градот: река, море, театар, хотел. На сите овие локации се прикажани различни видови на луѓе и нивни реакции, додека читателот доживува широк спектар на сензации.

Критичарите оценија дека „Армада“ е едно од најважните дела на современата бразилска книжевност. „Армада“ е добитник на наградата Жабути во 1994 за роман на годината.

InterServer Web Hosting and VPS