Ова е Билјана, жената на која Бора Чорба ѝ го посвети најголемиот хит

Билјана била една од  најубавите девојки во Белград  во седумдесеттите години. Антологиските стихови на легендарната „Рибља чорба“ и се посветени на неа.

Таа била еден од најбараните модели и манекенки во 70-тите во Југославија. Во тоа време, немало многу девојки за насловниците, така што Билјана Невајда Севиќ во тоа време била многу зафатена.
Во меѓувреме, таа ќе го смени животот, ќе се сврти кон работата на угледен галерист, стана среќно мажена мајка, денес баба. Билјана беше горда на сè што помина, но фактот дека била фатална за Бора Ѓорѓевиќ – во тоа време не сфаќала.

Влегла во светот на манекенството заради својата висина, пред тоа вежбала и гимнастика, а  во 1968 година дефинитивно заминува во светот на убавината. За некои креации му била инспирација дури и на еден Кристијан Диор и патувала неколку пати месечно низ поранешната држава. Снимила 30 реклами во Словенија и патувала до пет пати месечно за Дубровник.

Светот на славните ќе ја донесе и до Бора Ѓорѓевиќ. Во редакцијата на тогашниот магазин Нада, вечерта беше посветена на жени амбасадори, а во исто време и Билјана беше гостин. Се сеќава дека Балашевиќ и Бора настапувале таа вечер.

Додека ја свиреше „Лутка са насловне стране“, Бора за прв пат ја виде Билјана. Поминаа десет дена и Ѓорѓевиќ беше во Сплит. Таму беше и Билјана, па долго разговараа по што рокерот целосно „полуде“ по убавата манекенка.

Врската траеше шест месеци, а Билјана им откри на медиумите дека на Бора никогаш не му верувала до крај, па решила да го напушти. Во тој момент, таа ќе се вљуби во друг и ги напушта Бора и Белград. Ќе се пресели во Сараево и нејзиниот живот поминува во друга насока… Се мажи и добива дете.

Една од најубавите девојки од Дедиње му го скрши срцето, а Бора и напиша три песни, од кои најпозната е „Остани  ѓубре до краја“. Кога се разделувале, тој и ги прочитал стиховите.

-Беше приквечер. Телефонот ми ѕвонеше, се јави Бора. Ме моли да се најдеме во кафеаната „Под липа“ за да ми ја прочита песната што ми ја напишал. Се подготвив и заминав кога е таму … Исто како во песната: „Додека стоеше на шанкот, делумно пијан, мразејќи ги по малки и себеси и другите, тој се убиваше со коњак и цигари“… Седнаваме на масата и тој почна да ми чита во еден  здив стихови од неговата позната песна, во која напиша стихови: „ Не сум од оние што цмиздрат, веќе те немам и што можам тука, барем насмевни се кога ќе ме видиш, остани ѓубре до крајот!

„Во прв момент тоа ‘ѓубре’ звучеше малку грубо, но кога сфатив дека ‘ѓубрето’ е всушност една опасна, феноменална личност со која тој беше обземен, а таа го остава безмилосно, дефинитивно ми се допадна песната! Сепак, тоа беше сè. Тоа не предизвика никаков потрес во мене во тој момент. Се сеќавам дека дури и бев рамнодушна кога ја свиреа таа песна  на мојата свадба. Воопшто не ме допре“ – рече Билјана скоро 40 години откако антологиската песна ја здогледа светлината на денот.

InterServer Web Hosting and VPS