Додик: Република Српска не планира да влезе во НАТО

Република Српска, еден од двата ентитета на Босна и Херцеговина, не планира да влезе во НАТО и ќе одржува воена неутралност, изјави српскиот член на Претседателството на Босна и Херцеговина, Милорад Додик, за РТС.

Одговарајќи на прашање за тоа дали Република Српска ќе влезе во НАТО, тој рече: „Не“.

„Првиот член од одобрениот реформски план наведува дека не се предвидува членство на БиХ во НАТО и за секој чекор кон НАТО ќе треба нова одлука на Претседателството на БиХ. Нашата цел е воена неутралност и ние не сакаме граница на НАТО по должината на реката Дрина, на српската граница. Документот никогаш не споменува влез во НАТО“, објасни Додик.

Додик претходно во интервју за ТАСС изјави дека Република Српска е под притисок да влезе во НАТО. Тој рече дека Западот би сакал сите земји да влезат во НАТО, но Република Српска не планира да ги промени своите стратешки приоритети, вклучително и одржување на воената неутралност.

Додик истакна дека пристапувањето во НАТО по бомбардирањето на Југославија во 1999 година ќе ги оправда дејствијата на алијансата во сега непостоечката земја.

InterServer Web Hosting and VPS