Австралија: Од хеликоптери фрлени 1 000 килограми зеленчук за гладните животни

Владата на Нов Јужен Велс се грижи да обезбеди храна за илјадници животни кои бегаат од подражјата зафатени од пожарите. Официјални лица информирата дека од хеликоптери биле фрлени над 1 000 килограми слатки компири и моркови низ различни делови на земјата минатата недела.

„Снабдувањето со дополнителна храна е една од клучните стратегии што ги користиме за преживување и закрепнување на загрозените видови“, велат надлежните.

https://twitter.com/Matt_KeanMP/status/1216106489523232768

Речиси половина милијарда животни се погодени од пожари само во Нов Јужен Велс, со милиони потенцијално мртви, тврдат еколозите на Универзитетот во Сиднеј. Оваа бројка вклучува птици, влекачи и цицачи.

Вкупниот број на животни погодени во Австралија може да достигне дури и милијарда, смета екологот на Универзитетот во Сиднеј, Кристофер Дикман. Владата планира да обезбеди дополнителни резерви на храна сè додека природните извори на храна и водата не се обноват во погодените области.

InterServer Web Hosting and VPS