Пет години по приемот на Хрватска во ЕУ, невработеноста во Хрватска се зголемува

Пријавената невработеност во Хрватска е 7,7% во ноември, покажуваат податоците на Националната канцеларија за статистика, цитирани од агенцијата Хина.

Бројот на невработени во земјата во ноември 2019 година се зголеми во однос на октомври, кога невработеноста беше 7,2%. Пријавената невработеност минатиот месец е зголемена за 1,1% во однос на истиот месец во 2018 година.

Во ноември, вкупниот број на граѓаните кои работат e 1,54 милиони. Бројот на вработени во образованието и градежништвото се зголемува, забележува Хина.

Потсетуваме дека во октомври, пет години по приемот на Хрватска во Европската унија (ЕУ), балканската држава доби зелено светло од Европската комисија (ЕК) за пристапување во Шенген-зоната.

Во јули, Хрватска поднесе и официјална апликација за пристапување во Европскиот монетарен механизам (ЕРМ-2), рана фаза на патот кон членството во еврозоната. Овој потег ќе и овозможи на балканската земја да влезе во еврозоната, во која моментно се вклучени 19 земји.

InterServer Web Hosting and VPS