17.8 C
Skopje
Wednesday, August 17, 2022

5 здравствени состојби што можат да доведат до повторна инфекција со коронавирус

Најчитани вести

Според студија спроведена од истражувачи од САД, повторната инфекција со коронавирус може да биде придружена со поблаги симптоми отколку што беше за време на првата инфекција.

Една студија објавена во списанието BMJ Case Reports исто така навела неколку здравствени состојби кои можат да ги зголемат шансите за повторна инфекција со коронавирус. Еве ги здравствените услови.

 1. Дијабетес
  Досега многу студии покажаа дека особено коронавирусот може да ги погоди дијабетичарите. Една нова студија исто така сугерира дека дијабетичарите се повеќе склони кон повторна инфекција со коронавирус.
 2. Проблеми со тироидната жлезда
  Проблемите со тироидната жлезда можат да ги влошат симптомите на ковид-19, а луѓето со овие проблеми можат да бидат повеќе склони кон реинфекција, односно повторна инфекција со коронавирус.
 3. Дебелина
  Претходните студии покажаа дека дебелите луѓе се подложни на коронавирусна инфекција и може да имаат потешки симптоми на болеста. Покрај тоа, дебелината исто така може да ја зголеми веројатноста за некое лице повторно да се инфицира со коронавирус.
 4. Животен век
  Според претходните истражувања, имунолошкиот одговор се намалува со возраста, што ги прави постарите луѓе поподложни на повторна инфекција со коронавирус.
 5. Хронични респираторни заболувања
  Ковид-19 е првенствено респираторно заболување и ги напаѓа респираторните органи, поради што луѓето кои имаат хронични респираторни заболувања се подложни на инфекција со коронавирус.

Луѓето кои повторно се инфицираат со коронавирус може да имаат потешкотии со дишењето и болки во мускулите, пренесува Business Line.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com