20.8 C
Skopje
Thursday, May 26, 2022

3аев: Отворени сме за сериозни и суштински реформи во изборниот процес

Најчитани вести

Со цел да се зајакнат институциите што спроведуваат фер и ефикасни изборни процеси, со фокус на внатрешнодемократизирани политички партии, чии политики и изборни програми се ориентирани кон граѓаните и нивните потреби, денеска премиерот Зоран Заев во име на Владата потпиша меморандум за соработка со швајцарската амбасадорка Сибил Зутер во име на Швајцарската агенција за развој и соработка за поддршка на изборната реформа во РСМ за периодот 2019-2023 година.

„Реформирањето на изборните процеси во согласност со демократските принципи и почитувањето на човековите права е приоритет на Владата. Поддршката од Швајцарската влада е исклучително важна за реализација на нашите заложби токму во овој дел. Основната цел на програмата е спроведување демократски и кредибилни избори, кои ќе овозможат политичко учество на гласачите преку избор на нивни претставници од кои ќе се бара отчетност.

Конкретно, програмата треба да резултира со зајакнати институции кои спроведуваат фер и ефикасни изборни процеси. Исто така, фокусот ќе биде на внатрешнодемократизирани политички партии, чии политики и изборни програми треба да бидат ориентирани кон граѓаните и нивните потреби. Од друга страна, граѓаните ќе бидат подобро едуцирани и информирани за да бараат отчетност од политичките партии и избраните функционери.

Цел на Владата е да обезбеди одржливост во спроведувањето на овие цели. Оттука, по завршување на поддршката од Швајцарската влада предвидено за 2023 година, сите алатки и инструменти развиени преку програмата ќе бидат преземени од министерствата за да се користат и понатаму за оваа намена. Потпишувањето на овој меморандум е важен чекор на долгиот и успешен пат на градење пријателски односи и соработка со Швајцарија. Моја намера е ваквата соработка во делот на изборните реформи, но и за другите важни прашања, да се развива и понатаму“, рече Заев.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com