Home » Ќофтињата не мора да се секогаш од месо – два рецепти за подготовка на бургери од грав и наут!

Ќофтињата не мора да се секогаш од месо – два рецепти за подготовка на бургери од грав и наут!

by Журнал.мк

Постојат денови кога имаме потреба од некаков поинаков рецепт, поинакво јадење. Можеби ни се јаде нешто вкусно, сочно и брзо за подготвување. Луѓето често го користат терминот „cheat meal“ или оброк за мамење. Тоа подразбира дека вообичаената исхрана која ја имаме ја нарушуваме со нешто пржено, високо калорично и вкусно. Најчесто оброците од овој тип се: пица, бургер, помфрит, торта и сл. Секако, таквата храна е и нездрава, но за среќа сепак постои можност да се подготват алтернативни, подеднакво вкусни, а нутритивни варијанти на набројаните јадења. Па затоа, денес ќе ви издвоиме два рецепти за подготовка на вегетаријански бургери. Едниот рецепт го употребува гравот, а другиот наутот како главна состојка. За подготовка на двата рецепта ќе ви биде потребен некаков тип на блендер за сецкање и хомогенизирање на состојките.

Зошто е потребно редовно да се јадат мешунките?

Мешунките се сметаат за една од главните групи на намирници во медитеранската исхрана. Тие се одличен извор на протеини, минерали, витамини, комплексни јаглехидрати и растителни влакна.

Гравот претставува една од најпознатите и употребувани мешунки на нашето подрачје. Подготвен во многу варијанти, тој претставува еден од најпрепознатливите специјалитети на нашата кујна.

Од нутритивен аспект гравот може да се вброи во т.н. супер-храни. Тој освен што е богат со макронутриентите како протеини и јаглехидрати, богат е и со растителни влакна, а содржи и низа на микронутриенти, вклучително: магнезиум, железо, фолна киселина, витамин В6 итн.

Една чаша грав или отприлика 170g сервиран, варен грав содржи:

 242 калории

– 17g протеини

– 44g јаглехидрати

– 0,6g масти

– 11g растителни влакна

– 55% од Дневно Препорачаниот Внес за бакар

– 36% од ДПВ за витамин В9

– 36% од ДПВ за железо

– 21% од ДПВ за калиум

Наутот е исто така доста популарна мешунка и наоѓа примена во разни кујни и во безброј рецепти. Тој има доста импресивен нутритивен состав.

Содржи задоволително количество на калории , обезбедувајќи 46kcal на 28g. 67% од калориите доаѓаат од јаглехидратите, а останатите од протеините. Содржината на маснотиите е сосем ниска.

Наутот исто така, нè обезбедува со витамини и минерали, но и значителна количина на растителни влакна и протеини.

Во само 28g подготвен наут се содржи:

  • 8g јаглехидрати
  • 2g растителни влакна
  • 3g протеини
  • 12% од Дневно Препорачаниот Внес за витамин Б9

Медитерански ќофтиња од грав

Потребни намирници:

  • 2 конзерви претходно сварен и подготвен грав (околу 400g) , може да употребите и домашно сварен грав
  • 2-3 чешниња лук, исецкани
  • 50ml доматен сос
  • Малку балсамико оцет
  • 1-2 мали лажички сенф
  • 1 главица кромид, исецкана
  • Малку свеж магдонос
  • Сол, бибер и оригано
  • Околу 130g овес
  • Неколку каламата маслинки (или било кој друг тип на маслинка)

Начин на подготовка:

  1. Во блендер или сецко, ставете го гравот, лукот, доматниот сос, оцетот и сенфот. Блендирајте додека не добиете кознистенција на пире. Додадете го потоа кромидот, ориганото, магдоносот, солта и биберот. Блендирајте повторно додека состојките не се измешаат.
  2. Додадете го овесот и блендирајте. Тој треба да се вклопи и да исчезне во смесата.
  3. Ваквата смеса префрлете ја во сад и кон неа додадете ги маслинките. Ставете ја смесата во фрижидер, 30-45 минути, а потоа формирајте од неа плескавици.
  4. Во нелепливо тавче со сосем малку загреано маслиново масло згответе ги ќофтињата, отприлика околу 6-8 минути на секоја страна. Доколку сакате да ги печете, печете ги во рерна на 200 ℃, 15-20 минути.
  5. Послужете со интегрално лебче, свежа марула или домат и малку сенф.

Ќофтиња од наут

За подготовка на овој рецепт потребни ќе ви бидат околу 45 минути и истиот е доволен за 4 лица.

Потребни намирници:

  • 1 свеж домат
  • 1 конзерва наут (сварен)
  • 1 главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • Малку сушено оригано и босилок
  • Малку сол, црн бибер и црвен пипер
  • Околу 60-70g овес
  • Околу 120-150g претходно подготвен хумус

Начин на подготовка:

  1. Ставете го доматот во блендер. Испасирајте го, а потоа додадете ги и останатите состојки и блендирајте додека не добиете фина, густа смеса.
  2. Смесата префрлете ја во друг сад, покријте ја со фолија и ставете ја во фрижидер (4 часа или преку цела ноќ). Овој чекор не е неопходен, но помага да се добие подобра текстура.
  3. Загрејте ја рерната на 200℃. Ставете хартија за печење во тавче и пропрскајте сосем малку маслиново масло. Од смесата формирајте бургери и ставете ги врз хартијата. Печете околу 20 минути, потоа превртете ги и печете дополнителни 15-20 минути. Тие треба да имаат фино заруменета, златна боја. Оставете ги да се оладат и послужете со интегрален леб и свежа салата од сезонски зеленчуци.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk