Home » Јадењето риба го намалува ризикот од срцеви заболувања

Јадењето риба го намалува ризикот од срцеви заболувања

by Журнал.мк

Јадењето риба еднаш до двапати неделно има бројни здравствени придобивки, вклучувајќи подобрување на срцевото здравје, на мозочната функција и поддршката на имунолошкиот систем.

Рибата има голема хранлива вредност, се препорачува за сите возрасти и подеднакво е корисна за здрави и болни. Широкиот спектар на видови риби го условува и различниот начин на припрема на риба.

Секој тип на рибата е богат со омега-3 масни киселини, висококвалитетни протеини и важни витамини и минерали, што ја прави неопходна за оптимално здравје.

Рибата е лесна за варење. Ова е резултат на нејзината структура на мускулни влакна и мало количество колаген. Како таква е идеална во исхраната за болни од гастритис, улцерозен колит, диспепсија или гастроезофгален рефлукс

Бројни истражувања покажаа дека го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и воспаленија, а важни се и за пренаталниот развој на бебето.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk