1.8 C
Skopje
Sunday, January 29, 2023

Јанша: Некои земји на ЕУ веќе планираат да воведат задолжително вакцинирање

Најчитани вести

Словенија во моментов има само околу 40 потврдени случаи на заразната делта варијанта , рече денеска премиерот Јанез Јанша во парламентот, но додаде дека четвртиот бран е неизбежен ако барем 70 проценти од населението не биде вакцинирано.

„Ако не достигнеме 70 проценти, тогаш ќе го имаме четвртиот бран и сè ќе биде затворено наесен, рече Јанша во парламентот, одговарајќи на прашања за состојбата на епидемијата на пратенички прашања.

Одбивајќи ги обвинувањата на опозицијата дека неговата влада лошо се справувала со здравствената криза и дека одговорот на вакцинациите бил помал затоа што не создавал доволно доверба кај луѓето, словенечкиот премиер рече дека со третина од целосно вакцинираното население и 40 проценти од вакцинираните возрасни лица вакцинацијата во Европа и Словенија треба значително да се забрза, така што летото и есента да поминат што е можно понормално.

„Ако имаме сериозен бран во Европа на есен, поради варијантата делта, тогаш самите ќе бидеме виновни. Ако сме создале вакцина за толку краток рок, тогаш какво би било објаснувањето што не можеме да ги натераме луѓето да се вакцинираат на време“, рече Јанша.

Тој додаде дека цела Европа, која исто така има проблем со забрзувањето на кампањата за вакцинација, треба да праша како настанал таков „јаз меѓу напредокот на европската наука и не многу високото ниво на свесност и солидарност“, додаде Јанша .

Тој изјави дека некои земји-членки на ЕУ веќе подготвуваат законски решенија за задолжителна вакцинација на некои категории на население против ковид-19, а некои, според него, размислуваат за задолжителна вакцинација на сите возрасни лица, некои за задолжителна вакцинација за медицинскиот персонал вработен во домови за стари лица, работници во снабдувањето, туризам и слично и ќе предложат укинување на правото на бесплатно тестирање на коронавирус на оние кои не сакаат да се вакцинираат.

Иако ова засега не е предлог на владата, Словенија ќе мора да разговара за ваквите решенија и да донесе конечна одлука, рече словенечкиот премиер.

Тој се согласи дека би било добро сите парламентарни групи и владата да објават јавен повик за вакцинирање на граѓаните, но додаде дека ќе биде поефикасно доколку централните медиуми, со своите активности како во другите земји, да ја помогнат владината кампања. Тие би ги поканиле медицинските експерти во специјални емисии за да им укажат на придобивките од вакцинацијата на оние кои не сакаат да се вакцинираат од различни причини и да ги елиминираат предрасудите или дезинформациите што ги обесхрабруваат да бидат вакцинирани.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести