15.8 C
Skopje
Friday, May 27, 2022

Што покажува грицкањето на ноктите за вашиот карактер

Најчитани вести

Навиката да гризете нокти обично започнува во детството. Многу луѓе кои ја имале оваа навика како деца и ја надминале со текот на времето.

Сепак, не секој успеа во тоа, за некои тоа остана животна навика што може да биде исклучително тешко да се реши, пишува Bright Side.

Иако повеќето луѓе пораснаа верувајќи дека грицкањето нокти е многу лоша навика што мораа да ја напуштат, тие немаа идеја дека тоа може да открие многу интересни факти за самата личност.

Можеби сте перфекционист

Според едно истражување, повеќето луѓе кои грицкаат нокти се премногу детални и ги имаат сите карактеристики на перфекционист. Истражувачите испитале група луѓе, од кои половина имале навика да гризат нокти, а половина не. Се утврдило дека ноктите главно ги гризеле перфекционистите.

Попаметни сте отколку што мислите

Луѓето кои гризат нокти се често насочени кон постигнување цели и не извршуваат задачи со вообичаеното темпо. Многу луѓе имаат тенденција да ги гризат ноктите во моментите на интензивна концентрација, кога се обидуваат да решат проблем.

Можеби сте нетрпеливи

Досадата и фрустрацијата може да бидат важни предизвикувачи на грицкањето нокти. Штом стане навика, може да стане нешто што ќе ве забавува кога ви е здодевно или кога чекате нешто.

Не сте задоволни од себе

Грицкањето нокти може да биде навика што привремено ги тера луѓето да се чувствуваат подобро. Но, честопати е карактеристично за луѓето кои поставуваат премногу големи очекувања од себе. Кога не можат да ги постигнат своите цели, тие често се чувствуваат разочарани и засрамени.

Поврзување со психолошки проблеми

Грицкањето на ноктите може да биде поврзано со опсесивно-компулсивно нарушување, кога луѓето чувствуваат потреба да прават нешто одново и одново. Сепак, не сите луѓе со оваа ментална состојба гризат нокти, и честопати тоа е едноставно долгорочна навика, која е тешко да се искорени.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com