34.8 C
Skopje
Thursday, June 30, 2022

Шахпаска: 27.000 семејства примаат повисока социјална помош преку социјалната реформа

Најчитани вести

Во изминатите две и пол години спроведовме реформи кои направија преобразба на системот на социјална заштита.

Придобивките од сеопфатната социјална реформа, денес директно ги чувствуваат над 120.000 наши сограѓани, кои се наоѓаат во социјален ризик.

Социјалната помош ја зголемивме за 300 проценти.

Денес, околу 27.000 семејства добиваат гарантиран минимален приход, во висина до 11.700 денари месечно, а претходно добивале социјална помош во висина од околу 3.000 денари.

Децата чии родители се корисници на правото на социјална помош се ослободени од плаќање на болничка партиципација.

Не застануваме тука.

Во тек е спроведувањето на втората фаза од социјална реформа – развој на социјалните услуги на локално ниво, кои ќе се имплементираат преку општините, за што на располагање се 10 милиони евра.

Паралелно се реализираат мерки за вклучување на социјално ранливите категории на пазарот на труд, преку преквалификација и докавалификација за занимања, кои се дефицитарни на пазарот.

Во следниот период примателите на гарантиран минимален приход ќе добијат и социјален работник, кој ќе се ангажира за нив и ќе им помага да се вклучат на пазарот на труд.

Како одговорна партија продолжуваме да градиме ефикасен систем на социјална заштита кој трајно извлекува од сиромаштија.

На прав пат сме.

Градиме фер и праведно општество на еднакви можности.

Јагода Шахпаска – пратеничка на СДСМ

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com