1.8 C
Skopje
Friday, January 27, 2023

Црногорската влада планира да го раскине договорот за имунитет со САД

Најчитани вести

Црногорската влада планира да го раскине договорот за имунитет со Соединетите држави, со кој американските граѓани се ослободуваат од надлежноста на Меѓународниот кривичен суд. Во мај 2007 година, Црна Гора потпиша Договор за статусот на силите (СОФА) со Соединетите држави, со кој се регулира привремениот престој на американските војници на црногорската територија. „Кога станува збор за последниот критериум, односно билатералниот договор за имунитет со Соединетите држави, со кој на граѓаните на САД се изземаат од јурисдикцијата на Меѓународниот кривичен суд и со цел да се усогласат со упатствата на Европската унија по ова прашање, потребно е изнаоѓање заеднички прифатлив модел, со цел да се најдат најсоодветни административни процедури за раскинување на договорот со Соединетите држави“, се вели во документот на Владата на Црна Гора за состојбата на пристапните преговори со ЕУ, усвоена на последната седница на Владата на Црна Гора.

Договорот беше потпишан на 1 мај 2007 година во Вашингтон од тогашниот државен секретар на САД, Кондолиза Рајс и претседателот на Црна Гора, Филип Вујановиќ. Договорот СОФА е клучен документ што ги одредува воено-билатералните односи на сојузничките земји со Соединетите држави. Договорот детално ја регулира позицијата на американските војници кои ќе поминат низ Црна Гора или, поради некоја друга причина, ќе останат на нејзината територија. Европската унија го критикуваше потпишувањето на договорот и побара од Подгорица да го раскине.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести