4.8 C
Skopje
Sunday, April 2, 2023

Црна Гора: Рекорден извоз од 700 милиони евра во 2022

Најчитани вести

Извозот во 2022 година изнесуваше 700 милиони евра и беше најголем во историјата на Црна Гора, соопшти претседателот на црногорската влада, Дритон Абазовиќ.

Во однос на до сега рекордната 2019 година, извозот е поголем за дури 285 милиони евра.

Покриеноста на увозот со извоз во 2022 година беше 19,8 отсто, а во 2019 година беше само 16 отсто. Ова покажува дека почнавме со диверзификација на црногорската економија, кажа Абазовиќ.

Најнови вести