-1.2 C
Skopje
Monday, February 6, 2023

Хрватска е меѓу земјите на ЕУ со најголем пад во продажбата на мало

Најчитани вести

Во октомври, Хрватска беше меѓу земјите на ЕУ со најголем пад на продажбата на мало, значително повисок од европскиот просек, покажа во понеделникот извештајот на Евростат.

Сезонски прилагодениот промет во малопродажбата во ЕУ падна за 1,7 отсто во октомври, а во еврозоната за 1,8 отсто во однос на септември, кога според ревидираните податоци, тој е зголемен за 0,8 отсто во двете области, според проценките на Европската Завод за статистика.

Најголем пад на прометот е забележан во октомври во продавниците за непрехранбени производи, за 2,1 отсто во двете области во однос на септември, кога е зголемен за 1,1 отсто во Унијата и за 1,2 отсто во еврозоната, покажуваат табелите на заводот за статистика. Следи трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун, при што прометот е намален за 1,3 отсто во ЕУ и за 1,5 отсто во еврозоната, известува Хина.

Меѓу земјите членки чии податоци располагаше Еуростат, прометот во трговијата на мало најмногу падна во Австрија, за 4,6 отсто. Следува Хрватска со пад на трговскиот промет за нешто над четири отсто во однос на септември, кога беше намален за 1,1 отсто. Блиску е и Белгија, каде што месечниот сообраќај е намален за 3,3 отсто.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести