21.8 C
Skopje
Tuesday, June 15, 2021

Хасани бара помош од Рама: Помогнете ни со вакцини

Најчитани вести

Заменик министерот за здравство Илир Хасани, го покани премиерот на Албанија, Еди Рама, да и помогне на Македонија со вакцините против ковид 19. Во интервју за весникот Лајм, Хасани рече дека бројот на вакцини во Албанија во последните денови е значително зголемен, затоа од властите во Тирана се бара да испратат количество вакцини во Македонија, која има недостиг во снабдувањето.

– Вистина е дека останавме и доцниме со вакцинирањето на населението. Освен Косово, Албанија, која беше зад нас, како нас со вакцинацијата, веќе има некои информации дека бројот на вакцини што се дојдени во Албанија е многу зголемен. Всушност, како што направивме во здружението со Србија, ќе ја разгледам опцијата да го замолам Еди Рама да ни даде количина вакцини и да ни помогне. Јас не го велам ова случајно, но го велам затоа што секој ден што доцниме со вакцинацијата значи повеќе болни и поголема загуба на живот. Проблемот е поголем отколку што мислиме. Прашањето на вакцините е глобален проблем и потребен е сериозен пристап не само што е тесно дефиниран од поединци, туку ќе мора да има и поширок пристап, затоа мора да има меѓусекторски пристап и меѓудржавен пристап. Видовме дека и некои од земјите на ЕУ исто така испратија писмо до Европската унија во кое се вели дека механизмот Ковакс создава нееднаквост помеѓу различните земји и побара од ЕУ да помогне во остварувањето на еднаквоста. Ако зборуваме како земји кои сè уште сме надвор од ЕУ, мислам дека покрај интерсекторскиот пристап, треба да ги искористиме и сите механизми што ги имаме во земјата и да се обединиме за да се бориме заедно со сите земји на Балканот што сме запоставени од системот Ковакси и други системи. Со капацитетите на Северна Македонија и Министерството за здравство, се обидуваме секој момент да работиме на побарувања да стигнеме до вакцините за да спречиме болести и да се вратиме во претходната реалност, да ја подобриме економијата на земјата и да ги спасиме животите на луѓето – рече Илир Хасани.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести