23.8 C
Skopje
Tuesday, July 27, 2021

Хана никој не сакаше да ја посвои бидејќи е „поинаква“. Сепак, таа најде семејство и денес е вистинска инспирација

Најчитани вести

Родена е со тешка дијагноза и благодарение на љубовта и грижата кон нејзините посвоители Џеки и Лери Крицек, таа стана инспирација за многумина кои секојдневно се борат со отфрлање на околината поради нивните разлики.

Кога се роди Хана Крицек, беше очигледно дека таа е посебна. Нејзината дијагноза беше остеопластичен исконски џуџест тип 2 на Маите, кој се карактеризира со изразена ретардација на растот и беше новороденче со големина на мала кукла. Но, оваа девојка, и покрај сите тешкотии за време на нејзиното растење, и медицинска и социјална, стана инспирација за многумина. Ова е приказната за неа.

Кога се родила на 15 мај 1995 година, нејзината мајка немала идеја дека нејзиното дете има ретко генетско нарушување. Кога лекарите го потврдија MOPD2, нејзината мајка одлучи да ја посвои Ханахдати затоа што не можеше да се грижи за дете со толку тешка дијагноза.

Хана била пренесена во сиропиталиште веднаш по болницата, чекајќи таму да биде усвоена. Но, чекањето се одолговлече затоа што никој не сакаше да посвои девојче кое е исконско џуџе.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести