26.8 C
Skopje
Thursday, August 18, 2022

Фројд тврдел: „Мажот е среќен со било која жена, сè додека не се заљуби“

Најчитани вести

Популарниот психоаналитичар имал контроверзни теории, но многу од нив се нашле втемелени во човековата пракса.

Фројд бил еден од најконтроверзните научници на XX-от век. Неговиот придонес во психологијата е огромен, а го овековечиле две откритија – тој ја разоткрил мистеријата на човековиот сон и прв го пронашол универзалниот клуч кон човековата потсвест.

Ова се некои од неговите тези:

 • Големината на нашиот идентитет се одредува со големината на проблемите кои можат да нè извадат од такт.
 • Мажот е среќен со било која жена, сè додека не се заљуби во неа.
 • Пред да си дијагностицирате депресија и ниско ниво на самодоверба, задолжително осигурајте се дека не сте опкружени со идиоти.
 • Сè што правите во кревет е прекрасно и апсолутно исправно. Важно е тоа да ви се допаѓа и на двајцата.
 • Кучињата ги сакаат своите пријатели, а ги касаат непријателите.
 • Сексуалната девијација може да се смета за единствено отсуство на секс. Сè останато е работа на вкус.
 • Идеална, бескрајна, без омраза – љубовта постои само меѓу зависноста и дрогата.
 • Нервозата е неспособност да се толерира нејасноста.
 • Колку што човекот е побеспрекорен однадвор, толку повеќе демони има во него.
 • Ние никогаш не сме поранливи од тогаш кога сакаме и никогаш безнадежно несреќни тогаш кога ја губиме љубовта.
 • Првиот знак на глупавоста е целосно отсуство на срамот.
 • Децата се целосно егоистични, силно ги чувствуваат своите потреби и немилосрдно се борат да ги задоволат.
 • Луѓето се поморални отколку што мислат и многу понеморални од колку што можат да замислат.
 • Поголемиот дел од тоа што е внатре е несфатлив, а тоа што е препознатливо е реално.
 • Секој нормален човек всушност е нормален само делумно.
 • Доколку на некој човек сте му простиле сè, значи со него сте завршиле засекогаш.
 • Против секој човек човекот може да се брани, но против пофалбите останува беспомошен.
 • Ние повеќе тежнееме кон тоа да ја избегнеме болката, отколку да се сретнеме со радоста.
 • Во моментот кога човекот ќе почне да се сомнева во својот живот и својата вредност, тој се разболува.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com