8.8 C
Skopje
Wednesday, February 1, 2023

Фити: Во време на рецесија не треба да растат даноците

Најчитани вести

Во време на рецесија не треба да се зголемуваат даноците, рече академик Таки Фити во емисијата 24 анализа.

Тој потенцираше дека треба да се спречи сивата економија и избегнувањето на плаќањето на данок и на непродуктивната владина потрошувачка на луксузирање. Во однос на зголемувањето на даноците кој го најави владата, вели треба да се води сметка за најсиромашните граѓани.

„Евентуално ако има потребана зголемување на даноците, но веќе е најавено од страна на владата зголемување во 2023 на персоналниот данок на доход, Но, сметам дека таму треба да одиме со бчлага даночна прогерсија. Прво треба владата да испита дали од 2023 кога тоа ќе го воведе, дали ќе воведе категорија која комлетно ќе биде опфатен од ослободување на данок на доход. Оние со најнизок приход, комлетно да бидат ослободени од тоа со нула даночна стапка,“ рече Фити

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести