9.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

ФЗО ќе обезбеди условен буџет за Детската клиника за набавка на лекот Kalydeco/Ivacaftor

Најчитани вести

Лекот, како што соопштија од Фондот, ќе се користи за обезбедување здравствени услуги на трoјца пациенти кои се лекуваат во ЈЗУ Клиника за детски болести.

Согласност за набавка на лекот побара Клиниката за детски болести, а Министерството за здравство издаде согласност за набавка на овој лек, во согласност со член 9 од Законот за здравствено осигурување. Одобрението што го даде Фондот, е во траење од два месеци, по што од страна на Клиниката за детски болести ќе се направи анализа за успешноста на примената терапијата. Доколку резултатите се позитивни, а имајќи предвид дека се работи за доживотна терапија лекот Kalydeco/Ivacaftor по претходно спроведена процедура за негово вклучување преку Комисијата за ретки болести, понатаму ќе биде обезбедуван во рамките на Програмата за лекување на ретки болести за 2021 година, која е во надлежност на Министерството за здравство, а ја носи Владата, стои во соопштението.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести