27.8 C
Skopje
Thursday, June 30, 2022

Утврден предлог-закон за бесправно изградени објекти

Најчитани вести

Владата утврди предлог-закон за утврдување правен статус на бесправно изградени објекти. Со предлог-законот се предвидува можност за утврдување правен статус на бесправните објекти од значење за државата и од локално значење кои се предвидени со Законот за градење или друг закон, а кои претставуваат градежна и функционална целина заклучно со 1 октомври 2019 година.

Предмет на овој закон се и бесправните објекти од јавен интерес утврден со закон чии иматели се државни органи или единици на локална самоуправа или правни субјекти основани од Република Северна Македонија, односно од единиците на локална самоуправа, кои заклучно со 1 октомври 2019 година се градежна целина, а не и функционална целина.

Предлог-законот не ги опфаќа сите видови бесправни објекти изградени во границите на Охридскиот Регион во кој се наоѓа природното и културното наследство запишано во списокот на Конвенцијата на УНЕСКО, во границите утврдени со Законот за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот Регион, како и станбените згради и доградбите и надградбите на истите, соопшти Владата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com