18.8 C
Skopje
Saturday, April 1, 2023

Утврдена група за борба против дезинформации и хибридни закани на ЕУ

Најчитани вести

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ вчера дадоа зелено светло за формирање на хоризонтална работна група за борба против хибридните закани, со посебен фокус врз лажните вести и дезинформациите.

Оваа работна група е предлог на трите последователни претседателства, романското, финското и хрватското.

Според документот до кој дојде Агенција Европа, претседателствата планираат да исцртаат глобален и кохерентен пристап во борбата против хибридните закани и дезинформациите, преку зајакнување на, меѓу другото, детекцијата, превенцијата, и размената на информации и на најдобри практики меѓу земјите членки.

Групата ќе се обиде да елаборира “заедничко разбирање“ на хибридните закани во ЕУ и да овозможи поголема соработка во делот на стручноста и познавањето на заедничките ситуации и проценки на хибридните закани, во секој облик.

Борбата против лажните вести и дезинформациите ќе биде важен дел во работата на оваа група, според документот. Групата сака да придонесе кон сензибилизација за штетните последици од дезинформациите и обидите за манипулација на информациите, како и да овозможи изготвување на заедничка европска политика за зајакнување на стручноста, меѓу другото на медиумите во ЕУ, но и во земјите од нејзиното непосредно соседство.

Целта на овој зафат, исто така, е подобра размена на информации со онлајн платформите преку кои најмногу се шират лажните вести, како и генерално со медиумите. Групата ќе работи и на создавање услови и координација на работата помеѓу земјите за да се обезбедат слободни и фер изборни процеси, преку борбата против лажните вести.

Најнови вести