17.8 C
Skopje
Friday, October 22, 2021

Употреба на додатоци во исхрана и хронична терапија

Најчитани вести

Сведоци сме за се почеста употреба на додатоци во исхрана.

Колку е оправдана нивната не контролирана употреба?

Дали е дозволено комбинирање на повеќе додатоци во исхрана?

Дали може да се користат додатоци во исхрана со хронична терапија?

За сите овие прашања има различен одговор зависно од возраста, болеста која се третира и индивидуалната осетливост и потреба на пациентот. Но секако едно е сигурно. За секој додаток во исхрана и комбинирање со лекови од акутна или хронична терапија мора да се консултирате со лекар или фармацевт. Хипервитаминозата, можните несакани реакции на лекот и додатокот во исхрана се само дел од можните несакани реакции од неправилното комбинирање на истите.

Сепак не смееме да го занемариме податокот од потребата на овие производи заради задоволување на дневните потреби од есенцијални микронутритиенти, кои не можеме да ги внесеме целосно со здрава исхрана. Исто важен е и моментот што овие додатоци во исхрана потпомагаат во подобрување на ефектите од тековната терапија со лекови, а при тоа ги намалуваат и несаканите ефекти од лекот.

Секако, задоволство е да се препорача производ кој е веќе долги години опстојува на пазарот заради идеалната комбинација на витамини и минерали прилагодени на возрасната потреба на пациентот

Препорака на Аптека ДНА АННИ ФАРМ е внимателна и контролирана употреба на додатоци во исхрана во консултација со лекар или фармацевт

CENTRUM A +CINK + LUTEIN/30 таблети – Аптека ДНА Анни Фарм (annifarm.com.mk)

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com